Tejszínes csokikrémes torta narancsos piskótával
Hozzávalók a piskótához:
7 db tojás
14 dkg kristály cukor
16 dkg liszt
1,4 dkg kakaó
2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a narancs sziruphoz:
3 narancs
15 dkg cukor
2 dl víz
Hozzávalók a krémhez:
8 dl tejszín
3 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
25 dkg étcsoki
Hozzávalók a díszítéshez:
3 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
5 csepp narancsolaj
2 teáskanál narancs szirup
A sütőt melegítsük elő alsó-felső fokozaton 180 fokra. A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A többi hozzávalót is külön tálkákban mérjük ki. A tojás sárgáját a cukor 1/3-ával keverjük ki, amíg a cukor el nem olvad. A fehérjét 70% keménységűre verjük fel, majd apránként, 3-4 adagban keverjük hozzá a maradék cukrot amíg selymes állagú nem lesz. Túlverni nem szabad, mert akkor szalonnás állagú lesz a tészta.
A felvert fehérjéből egy habkártyányit a sárgájához keverünk és ezzel a sárgáját fellazítjuk (itt még nyugodtan használhatunk habverőt). Ezután beleborítjuk a fehérjébe a fellazított sárgáját és óvatos mozdulatokkal, két-három fordulattal elkeverjük.
A lisztet a kakaóval elkeverjük és 2-3 részletben a tojáshoz szitáljuk. Max. 5-6-szor keverjük óvatosan, hogy össze ne törjük. Azonnal tortakarikába vagy kapcsos tortaformába borítjuk és az előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
A karikát sütés után a forró, sütőpapírral bevont sütőlemezre borítjuk fejjel lefelé és kihűlés közben párszor a sütőlemezen megforgatjuk. Így a felpúposodott piskóta teljesen lapos lesz és hűlés közben sem fog összeesni.
Ha a piskótánk kihűlt, kivágjuk a karikából és vízszintesen három egyenlő részre felvágjuk.
A narancs sziruphoz a cukrot a vízben melegítve feloldjuk, majd beledobjuk a karikákra vágott narancsot (jól megmosva, héjjal együtt). Ehhez kizárólag bio, vagy kezeletlen narancsot használjunk, ha nem szeretnénk senkit megmérgezni vele. Közepes lángon kb. 35 perc alatt besűrítjük. A tűzről levéve a levet szitán átszűrjük és a narancsszeletekből a nedvességet kinyomkodjuk. A kész szirupot hűlni hagyjuk. Ebből - narancstól függően - kb. 1 dl szirup lesz, ami megmarad jól záródó üvegcsében hetekig eltartható.
A csoki krémhez a csokoládét mikróban, többször megkeverve olvasszuk fel. Még melegen a cukorral felvert tejszínhez csurgatjuk és vékony szálú habverővel folyamatosan keverve egyneműsítjük. Na, én itt hibáztam, történetesen megvártam, amíg a csoki kihűl. A hideg kaakóvaj és a hideg tejszín egyből összerántotta egymást, úgyhogy a tejszínes csokikrém helyett sztracsatella krémet kaptam. Ez után már hiába kevergettem, a csokicsomók megmaradtak. Még vagy két evőkanál kakaóport szórtam a krémbe, hogy kicsit "csokoládésabb" állagú legyen, de aztán - mivel az íze így is fantasztikus lett - úgy döntöttem, hogy nem görcsölök tovább, inkább elnevezem a tortámat sztracsatella tortának. És ha már ekkorát hibáztam, a finomkodós "élre vasalás" helyett inkább rusztikus díszítést adok a tortának, de erről később.
A piskóta lapokat a narancs sziruppal meglocsoljuk és a csokis krémmel betöltjük. Az oldalát is bevonjuk vele, épp amennyire jut rá. A kész tortát hűtőbe tesszük. Amíg hűl, a díszítéshez szánt tejszínt a cukorral és narancs olajjal, sziruppal kemény habbá verjük és a tortát körbekenjük vele. Fogunk egy recés díszítő spaklit vagy egy villát és tetszés szerint csíkokat húzunk a tortába. Ez esetben az sem gond, ha a csokis krém vagy a piskóta kilátszik, mert a rusztikus hatás a cél. A tetejét 16 szeletre beosztjuk és minden szeletre egy-egy stufnit nyomunk francia csillagcsővel. Ezzel a csővel nagyon szép elegáns díszeket tudunk varázsolni, ami némileg ellensúlyozza a torta "nyers" hatását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése