2015. október 4., vasárnap

Tarte Tatin

Fordított almatorta


Hozzávalók a tésztához 27 cm-es piteformához:
190 g liszt
95 g vaj
2,5 ek porcukor
1 nagy tojás sárgája

Hozzávalók a töltelékhez:
5-6 savanykás alma
fél citrom
75 g cukor
50 g vaj

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, az átszitált porcukorral és a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulattal egynemű tésztává nyújtjuk. Ha nem elég lágy tehetünk hozzá kevés (1 evőkanál) tejfölt. Befóliázva minimum fél órára hűtőbe tesszük. 

Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, 8 cikkre vágjuk. A citrom levével meglocsoljuk. 
A cukrot egy serpenyőben (elektromos főzőlapon 3-4-es fokozaton) elkezdjük melegíteni. Csak akkor kavarjuk meg, mikor már kezd olvadni. A vajat ekkor hozzáadjuk, ezzel jól elkeverjük és a világosbarna karamellszirupot a piteforma aljába öntjük. 

Az almacikkeket a karamellre helyezzük legyező alakzatban, majd a románál kicsit nagyobbra nyújtott tésztával befedjük. A tésztát megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg a tészta szép barna nem lesz. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd egy lapos tányért teszünk rá és egy gyors mozdulattal a süteményt átfordítjuk. Így az alma kerül felülre. 

A karamellszósszal kicsit meggyűlt a bajom, 2 adag a kukában landolt. Először odaégettem, túl magas hőfokon melegítettem és egy pillanat alatt a karamellbarnából szén fekete massza lett. Másodjára a hideg cukorhoz adtam a vajat (az eredeti Chef Parade-os receptben így volt, de a tanfolyamon már másképp tanították), aminek a végeredménye szintén egy megégett kemény cukoramőba lett. A tanulság tehát, hogy kis lánggal, türelmesen és nagyon odafigyelve, mert amint olvad a cukor egy pillanat kell már csak a vajjal összekeverve a tűzön. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése