2015. június 29., hétfő

Azok a régi szép idők...


RETRO DIÓTORTA 


A receptet az internetről töltöttem le, de több helyen el volt írva a mennyiség, illetve a sütési hőfok, tehát igazán nagy csodának számít, hogy saját kútfőből végül is sikeresen megalkottam ezt a tortát. Igazán nagyon finom lett és többek szerint olyan igazi "nagymamatortát" alkottam. :-)

Hozzávalók a tésztához

  • 6 tojás,
  • 12 deka porcukor,
  • 12 deka liszt
  • 1 tasak sütőpor,
  • 1 evőkanál rum, vagy pár csepp rumaroma,
  • 5 deka dió

A krémhez

  • 3 deci tej,
  • 6 evőkanál liszt,
  • 15 deka porcukor,
  • 20 deka vaj,
  • 1 evőkanál rum, vagy rumaroma,
  • 25 deka dió,
  • 1 csomag vaníliáscukor

Díszítéshez

Ép, felezett dió, csokoládé és liofilizált ribizli a díszítéshez
Elkészítése
A lisztbe keverünk 5 deka darált diót, egy csomag sütőport.  A sütőt 180 fokra előmelegítjük.  A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a rummal, a tojásfehérjét  csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgáját a keményre vert habbal és kis adagokban hozzáadjuk a diós lisztet, majd egyenletesen összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. Óvatosan belerázogatjuk, hogy szétterüljön.
180 fokon kb. 15 percig, majd a hőmésékletet 160 fokra csökkentve további 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük mikor jó. 
A krém készítése:  A tejet lassan adagolva elkeverjük a liszttel, egy csipet sóval, és lassú tűzön csomómentesre főzzük, kihűtjük. Az elején csomósodik, de kitartó keveréssel (erős csuklóra lesz szükség!) a végén egynemű masszává áll össze. Közben a puha vajat krémesre keverjük a porcukorral, vaníliáscukorral, majd a kihűlt krémhez keverjük. Beleforgatjuk az őrölt diót, a rumot, elkeverjük.
A tortalapot három egyforma magasságú lapba vágjuk, megkenjük a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A tetejét kirakjuk fél diókkal, az előző nap habzsákból sütőpapírra kinyomott, megdermesztett csokiszívekkel és liofilizált ribizlivel díszitjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése