A receptet az internetről töltöttem le, de több helyen el volt írva a mennyiség, illetve a sütési hőfok, tehát igazán nagy csodának számít, hogy saját kútfőből végül is sikeresen megalkottam ezt a tortát. Igazán nagyon finom lett és többek szerint olyan igazi "nagymamatortát" alkottam. :-)
Hozzávalók a tésztához
- 6 tojás,
- 12 deka porcukor,
- 12 deka liszt
- 1 tasak sütőpor,
- 1 evőkanál rum, vagy pár csepp rumaroma,
- 5 deka dió
A krémhez
- 3 deci tej,
- 6 evőkanál liszt,
- 15 deka porcukor,
- 20 deka vaj,
- 1 evőkanál rum, vagy rumaroma,
- 25 deka dió,
- 1 csomag vaníliáscukor
Díszítéshez
Ép, felezett dió, csokoládé és liofilizált ribizli a díszítéshez
Elkészítése
A lisztbe keverünk 5 deka darált diót, egy csomag sütőport. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a rummal, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összekeverjük a tojássárgáját a keményre vert habbal és kis adagokban hozzáadjuk a diós lisztet, majd egyenletesen összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük. Óvatosan belerázogatjuk, hogy szétterüljön.
180 fokon kb. 15 percig, majd a hőmésékletet 160 fokra csökkentve további 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük mikor jó.
A krém készítése: A tejet lassan adagolva elkeverjük a liszttel, egy csipet sóval, és lassú tűzön csomómentesre főzzük, kihűtjük. Az elején csomósodik, de kitartó keveréssel (erős csuklóra lesz szükség!) a végén egynemű masszává áll össze. Közben a puha vajat krémesre keverjük a porcukorral, vaníliáscukorral, majd a kihűlt krémhez keverjük. Beleforgatjuk az őrölt diót, a rumot, elkeverjük.
A tortalapot három egyforma magasságú lapba vágjuk, megkenjük a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A tetejét kirakjuk fél diókkal, az előző nap habzsákból sütőpapírra kinyomott, megdermesztett csokiszívekkel és liofilizált ribizlivel díszitjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése