2016. február 21., vasárnap

Gesztenyés pathé csokoládé ganache-al, avagy élet a gesztenyepürén túl

Paté és ganache - avagy gesztenyés aprósüti étcsoki krémmel töltve



Hozzávalók a pathéhoz:
80 dkg gesztenyemassza (a hagyományos cukrozott verzió)
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília kikapart belseje
3 evőkanál rum
8 dkg gesztenye liszt (búzafinomliszt is megteszi...)

Hozzávalók a csokikrémhez:
10 dkg tejszín
10 dkg étcsokoládé pasztilla

A gesztenyemasszát, szobahőmérsékletű vajat, porcukrot, tojást, tojássárgáját, citromhéjat, vaníliát, rumot robotgéppel sima masszává keverjük, majd beleforgatjuk a lisztet. Nyomózsákba töltjük és tetszés szerinti formára nyomjuk. Én két féle csillagcsöves tip-et használtam, az egyikkel készült a rózsa forma, a másikkal a kis fodros csúcsok. Minél melegebb a massza, annál könnyebb kinyomni, ezért érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozni. A formázott sütiket 175 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle kissé barnulni kezd.

A krémhez a tejszínt felforraljuk és a csokoládépasztillákra öntjük. Várunk 10 percet, addig nem keverjük meg a csokit. A 10 perc letelte után alaposan elkeverjük a csokit a tejszínnel, amíg csomómentesre olvad. További 10 percet pihentetjük, majd robotgép segítségével habosra verjük. A kész krémet habzsákba töltjük és kis kör alakú tip segítségével a sütikre adagulunk kevés krémet. Egy-egy sütifalatkát összeragasztunk. Fogyasztásig a sütit hűtőben tálaljuk.

Az alaptészta receptjét a Nők Lapja Konyha Desszert című különszámában találtam. Ott nem ragasztották össze a sütiket csokikrémmel, csak olvasztott csokival meglocsolták a tetejét. Ez esetben fele mennyiségből is készíthetünk tésztát, hisz látszatra nagyobb mennyiséget kapunk, ha "ragasztunk" akkor viszont ez legyen a minimum mennyiség, hisz két sütiből rögtön egy lesz...

Nagyon fincsi, télies desszert, ráadásul szép és tartós (ha nem ganache krémmel készítjük). Ajándékba is kiváló desszert, kis dobozkákba csomagolva cuki meglepetés lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése