2016. március 14., hétfő

Tejbegríz újratöltve

Grízfelfújt vanília sodóval és málna öntettel



Hozzávalók a darafelfújthoz:
1 liter tej
8 púpozott evőkanál búzadara
10 dkg cukor
4 db tojás
1 citrom reszelt héja
4 dkg vaj
diónyi vaj
1 evőkanál zsemlemorzsa


Hozzávalók a vanília sodóhoz:
6 tojás sárgája
3 ek liszt
1 liter tej
12 dkg cukor
4 dkg vaj
1 rúd vanília kikapart belseje


Hozzávalók a málna öntethez:
15 dkg fagyasztott málna
3 evőkanál vaníliás cukor
reszelt citromhéj és citromlé ízlés szerint
1 kávéskanál étkezési keményítő

Elkészítése

Először a vanília sodót készítem el, akár előző napon. A tojássárgát a liszttel összekeverem. A többi hozzávalót egy serpenyőben elkezdem melegíteni, majd mikor már meleg, hőkiegyenlítéssel apránként hozzámerem a lisztes tojásos keverékhez. Ezután visszaöntöm a serpenyőbe és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve a kívánt sűrűségűre főzöm. A keverést egy pillanatig sem szabad abbahagyni és nagyon vigyázni kell, nehogy bárhol odakapjon a tojásos keverék, mert rántotta lesz belőle. Én 2-3-as villany fokozaton kb. 15 percig főztem. Ha a sodót előző nap készítjük be, azzal kalkuláljunk, hogy a hűtőben a vaj még picit sűríteni fogja a mártást, tehát nem baj, ha a tűzről levéve még túl folyósnak érezzük, másnap hűlés után szép selymes sodót kapunk. A sodó bőrösédését úgy kerülhetjük el, hogy még melegen egy réteg folpack fóliát helyezünk a tetejére.

A málnaöntetet szintén előre elkészíthetjük, de forrón is tálalhatjuk. Ehhez a fagyasztott málnát kis lábasba öntöm, a cukorral (házi vaníliás cukrot használtam, amit akár a vaníliasodó készítése után megmaradt kikapart vaníliarudak héjának felhasználásával is készíthetünk) felforralom, majd a keményítővel picit besűrítem. Ezután egyet forralok rajta, belereszelem a citrom héját és ízlés szerint citromlevet öntök rá (ha nem túl savanyú a málnánk). Ezt az öntetet amúgy bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni és persze idénygyümölcsöt is használhatunk, nem fontos a fagyasztott verzió. Ízesíthetjük még fahéjjal, szegfűszeggel, tonkababbal ki-ki ízlése szerint.

A darafelfújthoz a búzadarát a cukor felével a tejben sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és a vajat hozzá keverjük. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. A tojásfehérjét a maradék cukorral keményre verjük és óvatosan a grízes keverékhez forgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett jénai tálba, vagy bármilyen más sütőformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, de belül még folyós (tűpróbával ellenőrizzük) fóliával letakarhatjuk.

A fenti mennyiség jó nagy adag, egy 6 tagú család jól lakik vele, vagy egy háromtagú, aki szereti az édességet és lelkesen rájár a maradékra... A sodót fele mennyiségből is készíthetjük, de én kifejezetten szeretem, ha az ilyen jellegű desszertek (a rizskoch is ide sorolható) úsznak a vanília öntetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése