Hozzávalók:
30 dkg rozsliszt
10 dkg zabliszt
1 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
1 ek őrölt lenmag 1,5 ek hideg vízzel kikeverve (1 tojás helyett)
8 evőkanál méz
8 ek olívaolaj
reszelt gyömbér ízlés szerint (2 tk)
őrölt fahéj ízlés szerint (2 tk)
2 ek. szezámmag
2 ek. baracklekvár
1 dl házi szilvalekvár + 2 ek. rum
Elkészítés:
Az őrölt lenmagot a hideg vízbe beáztatom és hagyom hogy megduzzadjon. A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával összekeverem és hozzáadom a többi hozzávalót. Kézzel alaposan összegyúrom, majd folpack fóliába tekerve kb. 15 percre hűtőbe teszem.
A hűtőből kivéve késhegy vastagságúra nyújtom és tetszőleges figurákat szaggatok belőle. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a már érződik az illata és szép barna az alja.
A szilvalekvárt a rummal összekeverem és ha nagyon sűrű a lekvár pici vízzel hígíthatom. Mikróban jól felforrósítom. A forró lekvárral megkenem a kekszet és egy másikkal összetapasztom.
Ilyen állapotban még nagyon kemény a keksz. Legalább egy éjszakát (de még jobb egy-két nap után) egy dobozba egy elnegyedelt alma mellé helyezzük és rázárjuk a tetejét. A kekszek felveszik az alma nedvességét és isteni, egészséges, mézes-szilvás puszedliszerű ízt és állagot kapnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése